Ya Allah!{Semua yang ada di langit dan di bumi selalu meminta pada-Nya. Setiap waktu Dia dalam kesibukan.}
(Surrah = Ar-Rahman: 29)


Ketika laut bergemuruh, ombak menggunung, dan angin bertiup kencang, semua penumpang kapal akan gelisah dan menyeru: "Ya Allah!"

Ketika seseorang tersesat di tengah gurun pasir, kenderaan menyimpang jauh dari laluannya, dan para kafilah bingung menentukan arah perjalanannya, mereka akan menyeru: "Ya Allah!"

Ketika musibah menimpa, bencana melanda, dan tragedi terjadi, mereka yang tertimpa akan selalu berseru: "Ya Allah!"

Ketika pintu-pintu permintaan telah tertutup, orang-orang terdesak berseru : "Ya Allah!"

Ketika semua cara tak mampu menyelesaikan, setiap jalan terasa menyempit, harapan terputus, dan semua jalan pintas membuntu, mereka pun menyeru: "Ya Allah!"

Ketika bumi terasa menyempit dikerenakan himpitan persoalan hidup, dan jiwa terasa tertekan oleh beban berat kehidupan yang harus Anda pikul, anda menyerulah:"Ya Allah!"


"Sesungguhnya aku mengungat-Mu pada malam yang hitam pekat, ketika hamparan masa kotor berdebu. Aku berteriak kuat ketika fajar menyingsing sambil tersenyum lebar."

Kepada Allah jualah ditujukan ucapan-ucapan yang bagus, doa-doa yang ikhlas, teriakan-teriakan yang benar, deraian airmata dan segala keluh-kesah kesedihan.

Kepada-Nya setiap tapak tangan menadah di hujung malam, memohon bantuan, begitu juga setiap mata yang merenung serta segala permintaan makhluk baharu.

Dengan namaNya setiap lidah menyebut, meminta tolong, bermohon dan memanggil. Dengan mengingatNya hati akan tenteram dan roh akan damai serta jiwa menjadi tenang. Urat-urat saraf menjadi lentur, kecerdikan meningkat dan keyakinan menjadi mantap.

"Sesungguhnya Allah Maha Lemah-lembut kepada hambaNya."


Allah :
Nama yang paling sempurna, susunan huruf yang paling indah, ungkapan yang paling benar dan kalimat yang paling bernilai. 

"Adakah engkau mengetahui sesiapa pun yang senama dan sebanding denganNya?."(Maryam: 65) 


Allah:
Terbukti Dialah yang empunya kekayaan dan keabadian, kekuatan dan bantuan, kemuliaan, kekuasaan dan kebijaksanaan. (Ketika itu Allah berfirman): 

"Siapakah Yang Menguasai kerajaan pada hari ini? (Allah sendiri menjawab): "Dikuasai oleh Allah Yang Maha Esa, lagi Yang mengatasi kekuasaannya segala-galanya!(Ghafir :16)


Allah:
Empunya kelembutan dan bantuan, pemberian, kasih sayang dan ihsan. 

"Apa jua nikmat yang ada pada kamu adalah datang daripada Allah."
(an-Nahl: 53)


Allah :
Empunya kemegahan dan kemuliaan, kehebatan dan kegagahan.
No comments:

Post a Comment